• Logo MKW gwarancją najwyższej jakości...

Budka dla sikorki

Sikorka bogatka (Parus major)

Wygląd zewnętrzny

Bogatka to największa sikora środkowej Europy. Długość jej ciała osiąga 14 cm, a ciężar około 20 gram. Głowa czarna z żółtymi policzkami. Przez żółtą pierś przebiega czarna, podłużna pręga.

 

Występowanie

Gatunek ten preferuje szczególnie rzadkie lasy mieszane, ale występuje praktycznie we wszystkich rodzajach zadrzewień. Jest to najczęściej spotykana w Polsce sikora.

Gniazdowanie i lęgi

Bogatka jest najczęstszym lokatorem budek lęgowych, pod warunkiem że otwór wlotowy ma min. 30 mm. Głównym budulcem gniazda jest mech, którym potrafi zapełnić nawet bardzo duże objętości (skrzynka transformatorowa, rura o długości kilku metrów itp.). Następnie wygniata w nim głęboką czarkę, którą wyściela pierzem i włosiem. Tak uwite gniazdo jest bardzo ciepłe, co pozwala ogrzać i wysiedzieć jej nawet 10 – 13 jaj, które rozpoczyna przy końcu składania jaj (wcześniej przykrywa je wyściółką żeby się nie wyziębiły).

Jaja wysiaduje samica przez okres 13 – 14 dni, samiec w tym czasie przynosi jej pokarm.

Niepokojona na gnieździe reaguje donośnym syczeniem. Młode karmione są przez obojga rodziców przez okres 18 – 20 dni, po czym opuszczają gniazdo. Po wylocie rodzice opiekują się nimi jeszcze przez tydzień do dwóch.

Pokarm

Sikorka bogatka żywi się owadami oraz nasionami z dużą zawartością tłuszczu. Jest to bardzo pożyteczny gatunek. Obliczono, że w czasie lęgów para ptaków przylatuje z pokarmem do gniazda w ciągu dnia nawet 900 razy. Biorąc pod uwagę, że młode karmione są wyłącznie owadami (najchętniej gąsienicami), to potencjalna liczba zwalczanych szkodników może osiągać wielotysięczne wartości (należy podkreślić że bogatka odbywa 2 lęgi w roku).

 

Źródło: Frieder Sauer Ptaki lądowe, Michael Lohmann Ptaki w ogrodzie.

Foto sikory bogatki: Cezary Korkosz

 

 

 

Polecamy:

Współpracują z nami: